Hoe kan de overheid helpen armoede te bestrijden?

 

In Nederland hebben wij het geluk dat er geen grote armoede heerst, maar veel andere landen hebben dat geluk niet.Wij hebben geen grote armoede doordat onze overheid goed voor ons zorgt. Het is zo geregeld dat wij elke maand belastingen en volks- en werkverzekeringen betalen. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat als je ziek wordt en niet naar je werk kunt je gewoon door wordt betaald.

 In Nederland zorgt de overheid er dus voor dat wij niet onder extreme armoede lijden, maar wat zou de overheid voor de minder gelukkige landen kunnen doen?

 Wat zou de overheid kunnen doen? :

  1. Organisaties steunen die zorgen voor onderwijs en het aanleren van vaardigheiden.
  2. Proberen te zorgen dat de landen met armoede ons verzorgingsstaatsysteem overnemen.
  3. Beginnende bedrijfjes in de arme landen subsidiƫren.

 

1.Organisaties steunen die zorgen voor onderwijs en het aanleren van vaardigheden

 

Er zijn veel organisaties in Nederland actief die proberen zoveel mogelijk armoede te bestrijden, dit helpt enorm maar natuurlijk hebben ze hier wel geld voor nodig.

Organisaties als terre des hommes is een erg goed voorbeeld van een organisatie die de lokale bewoners in een ontwikkelingsland helpen op een manier die op lange termijn goed uitpakt. Ze zorgen dat ze onderwijs, leren de bewoners hoe je een huis/gebouw kunt bouwen en hoe je goed en gezond aan je eten kunt komen. Het is belangrijk dat zulke organisaties financieel goed worden gesteund, want hoe meer geld er word gegeven hoe meer mensen worden geholpen. Ze kunnen beter worden geschoold zodat er een beter toekomst voor hun staat te wachten.

 2. Proberen te zorgen dat de landen met armoede ons verzorgingsstaatsysteem overnemen

Het is algemeen bekend dat wij een van de betere verzorgingstaten hebben. Als je in Nederland bijvoorbeeld ziek of arbeidsongeschikt raakt of zelfs met pensioen gaat krijg je elke maand gewoon geld op je bankrekening, wel is het zo dat je in elk geval natuurlijk een ander bedrag uitgekeerd krijgt. Zo is het in arme landen helaas niet, hier krijg je geen pensioen ook krijg je niet door betaald als je ziek bent. Hierdoor komen er geen inkomsten binnen als je ziek, arbeidsongeschikt of te oud bent. Zonder geld hebben ze dan geen geld voor onderwijs, eten of medicijnen. Ze kunnen ziek raken of erge honger gaan lijden. Als ons verzorgingsstaatsysteem zou worden overgenomen zou het natuurlijk aan het begin moeilijk worden om de verzekeringen en belastingen te betalen. Natuurlijkls je de verzekeringen langzamerhand op zou bouwen zou dit wel gaan lukken, want ze gaan namelijk ook meer verdienden doordat ze pensioen krijgen en ook als ze ziek zijn geld door krijgen betaald.

 3.  Beginnende bedrijfjes in arme landen subsidiĆ«ren

 Een nieuw bedrijf opstarten is altijd zwaar, zelfs in rijke landen zoals Nederland. Je kunt wel bedenken dat het in de arme landen dan nog moeilijker is. Mensen in ontwikkelingslanden met een beginnend bedrijf zouden moeten worden gesubsidieerd, want zij zorgen voor de ontwikkeling in hun land. Dankzij hun bedrijf komt er mee werkgelegenheid voor de rest van de bewoners en dus meer welvaart.